Wonen
Innovatief oversteken HOV-baan

Innovatief oversteken HOV-baan

Dwars door Strijp-S loopt de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan. Deze busbaan vormt een belangrijke openbaar vervoersader met het centrum. Ledverlichting van Philips zorgt ervoor dat de baan veilig en energiezuinig wordt verlicht.

Geen traditionele straatverlichting
Straatlantaarns kom je overal in Nederland tegen. Op de HOV-baan is de verlichting bewust nét even anders gedaan. De ledverlichting is namelijk in een pergolastructuur geïnstalleerd. Afzonderlijke lantaarnpalen zijn hierdoor niet meer nodig, wat zorgt voor besparing op materiaal. Duurzaamheid was naast energiereductie dus een belangrijk aspect in dit project. Het netwerk van deze ledverlichting houdt niet op bij de grenzen van Strijp-S, maar is over het hele HOV-traject geïnstalleerd.

Voetgangersoversteekplaatsen
Het eerste interactieve lichtproject op Strijp-S stamt uit 2009. Toen werden er drie dynamische, ledverlichte oversteekplaatsen voor voetgangers gerealiseerd. Deze oversteekplaatsen zijn verbonden met het informatiesysteem van de bussen, zodat er ’s nachts extra informatie kan worden gegeven aan de voetgangers. Een dynamisch kleurenschema en richtinggevende animaties geven aan wanneer en van welke kant de volgende bus arriveert. De ledverlichting kleurt rood voor de voetgangers als een bus (bijna) bij de oversteekplaats is en groen als er geen bus in de buurt is en voetgangers veilig kunnen oversteken. Het doel hierachter? Deze oversteekplaatsen zijn niet alleen extra functioneel, ze dragen ook bij aan het beleven van Eindhovens innovatieve, creatieve identiteit. Dit alles maakt de oversteekplaatsen een belangrijk onderdeel van de HOV-baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *