Binnenverlichting
Het beste type verlichting voor elke kamer in uw huis

Het beste type verlichting voor elke kamer in uw huis

Elke kamer in uw huis heeft een ander doel, en de verlichtingskeuzes moeten dat weerspiegelen. Sommige ruimtes – zoals de keuken of wasruimte – hebben taakgerichte verlichting nodig, terwijl andere – zoals woonkamers – beter geschikt zijn voor meer indirect, algemeen licht. Dat betekent dat het type armaturen, de intensiteit van het licht en de locatie van de verlichting allemaal moeten verschillen tussen ruimtes. Hier volgt een overzicht van hoe u elk gedeelte van uw huis kunt uitrusten voor optimale verlichting.

Verlichting voor keukens

De meeste keukens hebben verschillende soorten lampen nodig voor voldoende verlichting. Kies voor omgevingsverlichting, een plafondarmatuur of verzonken blikverlichting die het licht gelijkmatig over de ruimte verdelen. Installeer vervolgens lichtbronnen direct boven werkplekken om die te verlichten. Hanglampen (die ongeveer 70-80 cm boven een oppervlak moeten hangen) zijn een populaire verlichtingsoptie boven een eiland, en onderkastverlichting is ideaal voor voedselbereidingsgebieden.

Maak uw keukenverlichting compleet met accentverlichting voor extra functionaliteit. Ledstrippen kunnen schalen in open planken of vitrines presenteren.

Taakgebieden in de keuken, zoals het eiland of andere plekken waar u normaal gesproken groenten hakt, hebben een intensievere verlichting nodig. Ongeveer 70-80 lumen per vierkante meter is een goede vuistregel om in gedachten te houden bij het kopen van gloeilampen. In algemene delen van de keuken die niet worden gebruikt voor het bereiden van voedsel, is ongeveer 30-40 lumen per vierkante voet voldoende.

Eetkamerarmaturen

In je eetkamer vinden gesprekken en gezelligheid plaats, wat betekent dat een donkere, schimmige sfeer niet ideaal is. Een goede algehele verlichting is essentieel, dus plafondarmaturen, inclusief verzonken en verzonken bliklampen, werken goed in eetkamers.

Voor eetkamerverlichting die meer een statement maakt, kan een kroonluchter zowel decoratief als functioneel zijn om voor algemeen licht te zorgen. Denk er bij het installeren van een kroonluchter aan dat deze ongeveer 100 cm boven de tafel moet hangen in een eetkamer. Probeer voor de lampen ongeveer 30-40 lumen per vierkante meter te leveren.

Woonkamer verlichting

Woonkamers dienen vaak voor vele doeleinden, dus u wilt verlichting die gemakkelijk kan worden aangepast voor informeel vermaak, gezellige filmavonden en andere activiteiten. Flexibele railverlichting is een slimme keuze voor woonruimtes omdat deze kan zorgen voor sfeer-, taak- of accentverlichting. U kunt afzonderlijke lampen verplaatsen, draaien, roteren en richten om uw verlichtingsschema op elk moment te wijzigen. Met verstelbare lichtbundels kunt u het gewenste patroon of de lichtwassing produceren zonder de lampen te vervangen.

Als je woonkamer een tv heeft, creëer dan een bioscoopgevoel met lichten die geen schaduwen of schittering veroorzaken. Hanglampen zijn perfecte woonkamerverlichting voor als de tv uitstaat. Ongeveer 10-20 lumen per vierkante meter is meestal geschikt voor woonkamers.

Badkamerverlichting

De verkeerde verlichting in een badkamer kan onflatteus of zelfs onveilig zijn. Vermijd lichten die naar de spiegel wijzen, omdat deze ongewenste schaduwen werpen. Plaats in plaats daarvan armaturen, zoals hangers of schansen, aan elke kant van spiegels voor meer gebalanceerde verlichting. Overweeg voor een gedeelde badkamer verstelbare schansen die zich kunnen aanpassen aan specifieke verlichtingsbehoeften. Helder licht is het beste voor badkamers, dus plan ongeveer 70-80 lumen per vierkante meter te schijnen.

Verlichting voor gangen

Als overgangsgebieden tussen kamers vormen gangen niet zo veel specifieke verlichtingsproblemen als andere ruimtes. Kies een verzonken plafondarmatuur voor onopvallend licht, of bevestig een paar schansen langs de muur voor indirecte verlichting. In gangen heb je doorgaans geen bijzonder helder licht nodig, dus 5-10 lumen per vierkante meter is over het algemeen voldoende.