Buitenverlichting
Dynamische straatverlichting

Dynamische straatverlichting

Straatverlichting is niet langer een kwestie van aan of uit. De ledverlichting op Strijp-S weet zich aan te passen aan de omgeving en alle passanten. Alles voor een optimale beleving.

Beleef de straatverlichting

Op Strijp-S doet straatverlichting veel meer dan de veiligheid bevorderen en simpelweg zorgen dat je ziet waar je loopt, rijdt of fietst. Unieke, speciaal voor dit project ontworpen leds bieden een breed kleurbereik. Hierdoor is een subtiel verloop mogelijk naar allerlei kleuren en soorten helderheid. Het licht kan worden aangepast door het sensornetwerk, waardoor de verlichting op interactieve wijze reageert op veranderingen in de omgeving. Zo kan de verlichting worden aangepast aan activiteiten op Strijp-S, bijvoorbeeld voor een feest in het Klokgebouw. Is het er juist heel rustig? Dan zal de openbare verlichting voor minder licht zorgen, om zo duurzaam mogelijk te zijn. De sensoren registreren ook veranderingen in de natuurlijke omgeving. Met wat voor weer hebben we te maken? Hoe warm is het? Hoeveel zonlicht is er? De innovatieve verlichting past zich aan op elk moment van de dag. Hierdoor beleef je de buitenruimte op Strijp-S elke keer op een nieuwe, bijzondere manier.

Vanuit de ‘Living Lab’ gedachte wordt er constant geëxperimenteerd met licht. Op den duur krijgen burgers in het centrum van Strijp-S ook zelf de mogelijkheid om creatief met licht bezig te zijn. De actieve straatverlichting laat in de loop van de tijd steeds duidelijker zien wanneer er wat voor soort licht nodig is en hoeveel dynamische interactie hierbij gewenst is. Om vervolgens met die kennis de relatie tussen licht en de openbare ruimte te versterken.

Licht in 3D

Denk je bij 3D aan een bioscoopzaal vol mensen met dezelfde bril op hun neus? De openbare verlichting in Strijp-S haalt 3D naar buiten. Aan de Torenallee en de Philitenlaan creëren twee lichtnetwerken driedimensionale lichteffecten boven de straat. Eén lichtnetwerk op zes meter en één op vijftien meter hoogte boven het wegdek. Met alle dynamische, openbare verlichting wordt constant onderzocht wat de invloed is van licht op de beleving en het gedrag van haar gebruikers. Een experimentele werkwijze die naadloos aansluit bij de ‘Living Lab’ gedachte, die uitgaat van continu onderzoeken en leren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *